Prehrana v vrtcu

V vseh waldorfskih ustanovah, kjer za svoje otroke pripravljajo dnevne obroke, namenjajo temu vprašanju veliko pozornosti. Na jedilnikih so predvsem jedi, ki dajejo otroškemu organizmu dovolj vitaminov in hranilnih snovi. Pripravljene so tako, da ohranjajo hranilno vrednost pridelkov – to so predvsem polnovredna žita, neglazirani riž, mleko in mlečni izdelki, sveža zelenjava in sadje. Zelo pomembno je tudi, na kakšen način so bili ti pridelki gojeni, zato  pri pripravi jedi segamo po ekološko pridelanih živilih. Ta ne vsebujejo škodljivih škropiv, umetnih gnojil, dodatkov oziroma aditivov (mnogi so škodljivi, za številne pa sploh še ne vemo, kako učinkujejo na naše telo) in drugih snovi, ki škodijo našemu zdravju, še posebej zdravju naših otrok.

Hrano pripravljamo z ljubeznijo in spoštovanjem do živil, predvsem pa do tistega, ki mu je namenjena. Otroci imajo pravico do zdrave, kulturno postrežene hrane. V vrtcu uporabljamo skodelice in krožnike iz porcelana ter steklene kozarce. Jedi ki jih pripravljamo otrokom, so primerne njihovim letom in potrebam. Živila za pripravo jedi izbiramo glede na letni čas in podnebje, v katerem živimo. Pijača, ki jo otroci v vrtcu pijejo so nesladkani zeliščni čaji in voda.

Vsem staršem, ki jih zanima antropozofski oz. waldorfski pogled na prehrano otroka in odraslega priporočamo branje knjige “Celostna prehrana skozi življenje” g. Michaela Kassnerja, ki je zapis predavanja za člane Društva Ajda iz leta 2001.

Kosila za naš vrtec kuha g. Peter Rajšek s.p. – Kuhart, ki je bil tudi na izobraževanju iz priprave hrane za predšolske  in šolske otroke v waldorfski šoli v Švici.

KUHINJA SE PREDSTAVLJA

Kuhanje za otroke je svojevrsten izziv in velika odgovornost. Otroci prihajajo iz različnih družbenih okolji in imajo različne prehranjevalne navade. Naj bo hrana še tako zdrava in bogata, nam nič ne pomaga, če je otroci ne sprejemajo. Zato iščemo kompromise. Z temi izzivi se sooča naša kuharska ekipa v kateri sta dve kuharici in en kuhar, ki se vsak dan trudijo, da je hrana okusna in, da so otroci zadovoljni. Včasih se jim pridruži tudi vodja kuhinje in zunanja sodelavka. Jedilniki so zastavljeni tako, da otroci dobijo celo paleto žit, sezonsko, svežo zelenjavo in sadje. Mesa oz. mesnih izdelkov otroci pojedo dovolj doma. Jedilniki se ne menjajo tako pogosto, saj pogosta menjava zmoti ritem otroka in tudi ne daje dovolj časa, da bi osvojil določeno hrano. Jedilniki so sezonski, kar pomeni, da kuhamo s sadjem in zelenjavo, ki jo je v tistem času možno dobiti od lokalnih kmetov ali na tržnici. Prizadevamo si, da so naša živila ekološka, sezonska in regionalnega izvora. Pri tem smo seveda odvisni od tega, kar nam trg ponuja in da je živila možno dobiti po ekonomsko razumni ceni. Pripravljamo dnevno sveže jedi, uporabljamo zelišča in začimbe brez ojačevalcev okusa. Trudimo se, da večino stvari pripravimo sami; pečemo kruh, sladice, torte. Poleti kuhamo marmelade, vlagamo kompote in peso. Obrok je najpogosteje sestavljen iz treh jedi, razen pri enolončnicah. Premišljeno sestavljamo jedilnike skupaj z osebjem vrtca in pri tem upoštevamo antropozofsko znanje in otrokove potrebe. Jedilniki so trimesečni in pred menjavo jedilnika predstavimo tudi dobavitelje ekoloških živil.

DOBAVITELJI NAŠE KUHINJE

Kako zdravo kuhamo, je seveda odvisno tudi od tega od kod in od koga dobimo živila. Počasi se razvijajo tudi naše kmetije in vedno več ekoloških živil je že slovenskih, tako, da smo skozi leta našega delovanja zgradili kar bogato mrežo ekoloških dobaviteljev. Mrežo dobaviteljev dopolnjujemo in spreminjamo glede na sezonsko potrebo živil. Pri tem vas vabimo k sodelovanju. Pripravljeni smo odkupiti vaše pridelke, če so ekološko pridelani. Prav tako bomo veseli, če nam boste pomagali dopolniti našo mrežo ekoloških dobaviteljev ali preverjenih pridelovalcev sadja in zelenjave na Slovenskem.

Za Waldorfsko kuhinjo, Peter Rajšek s.p.

Več o predstavitvi in dobaviteljih si lahko preberete TUKAJ.