Prehrana v vrtcu

V vseh waldorfskih ustanovah, kjer za svoje otroke pripravljajo dnevne obroke, namenjajo temu vprašanju veliko pozornosti. Na jedilnikih so predvsem jedi, ki dajejo otroškemu organizmu dovolj vitaminov in hranilnih snovi. Pripravljene so tako, da ohranjajo hranilno vrednost pridelkov – to so predvsem polnovredna žita, neglazirani riž, mleko in mlečni izdelki, sveža zelenjava in sadje. Zelo pomembno je tudi, na kakšen način so bili ti pridelki gojeni, zato  pri pripravi jedi segamo po ekološko pridelanih živilih. Ta ne vsebujejo škodljivih škropiv, umetnih gnojil, dodatkov oziroma aditivov (mnogi so škodljivi, za številne pa sploh še ne vemo, kako učinkujejo na naše telo) in drugih snovi, ki škodijo našemu zdravju, še posebej zdravju naših otrok.

Hrano pripravljajmo z ljubeznijo in spoštovanjem do živil, predvsem pa do tistega, ki mu je namenjena. Otroci imajo pravico do zdrave, kulturno postrežene hrane. V vrtcu uporabljamo skodelice in krožnike iz porcelana ter steklene kozarce. Jedi ki jih pripravljamo otrokom, so primerne njihovim letom in potrebam. Živila za pripravo jedi izbiramo glede na letni čas in podnebje, v katerem živimo. Pijača, ki jo otroci v vrtcu pijejo so nesladkani zeliščni čaji in voda.

Vsem staršem, ki jih zanima antropozofski oz. waldorfski pogled na prehrano otroka in odraslega priporočamo branje knjige “Celostna prehrana skozi življenje” g. Michaela Kassnerja, ki je zapis predavanja za člane Društva Ajda iz leta 2001.

Kosila za naš vrtec kuha g. Peter Rajšek s.p. – Kuhart/Villa Rustica, ki je bil tudi na izobraževanju iz priprave hrane za predšolske  in šolske otroke v waldorfski šoli v Švici.

Pri jedilniku naši kuharji upoštevajo, da je zastopana raznolika zelenjava, pri vsaki juhi uporabljajo plodove in korenine (npr. buča – plod, korenje – korenina). Vse obroke pripravljamo v lastni kuhinji na sedežu vrtca. Za otroke, ki potrebujejo dietno prehrano, se le-ta lahko zagotovi.

Sveža zelenjava je dva do trikrat na teden, sladica enkrat do dvakrat. Če upoštevamo še malice, potem dobijo otroci vso potrebno paleto žit. Kuhamo brez vsakih dodatkov, samo s svežo zelenjavo in ne konzervirane ali zamrznjene.

Sestavine za jedilnike so vsaj 90% ekološkega izvora.

Ekološko zelenjavo dobivamo nemoteno, direktno v Avstriji (Pfeiffer Graz) .

Vsa žita in semena so slovenskega izvora (Villa natura).

Hrana je brezmesna.