O našem vrtcu

Vrtec Mavrična dežela deluje po waldorfski pedagogiki (pedagogika dr. Rudolfa Steinerja), ki izhaja  iz antropozofije – duhovne znanosti – in pojmuje otroka kot fizično, duševno in duhovno bitje. Naš vrtec predstavlja most med otrokovim življenjem doma in kasneje šolo. Od drugih vrtcev se razlikuje v tem, da so vse igrače preproste in narejene iz naravnih materialov- spletene ali ročno zašite lutke, lesene deske, kocke, majhne in velike krpe iz bombaža ali svile, keramične, lesene skodelice in posodice, tako da vzpodbujajo otroško domišljijo. Niso izoblikovane do podrobnosti, zato jih otrok lahko uporablja v različnih vsebinah igre. Kos lesa se lahko spremeni v lutko, likalnik, volan ali karkoli drugega. Poleg izdelanih igrač se otroci igrajo s kamenčki, kostanji, školjkami, storži, rogovilami, kosi lesa, peškami.

Na vzgojo in poučevanje otroka pomembno vpliva tudi okolje. Waldorfski vrtec otroku zagotavlja toplo, umirjeno, varno, lepo okolje, kjer otroška domišljija in ustvarjanje lahko cvetita.

Barve so umirjene, oblike pa zaobljene. Sluh negujemo s tihim govorom, pozornim poslušanjem drugega človeka in zvokov narave, umirjenim petjem in igranjem na otroško liro, pentatonične zvončke ter druge primerne instrumente. Vse to omogoča otroku prijetno počutje ter neguje in spodbuja njegova čutila.

Otrok živi do sedmega leta starosti v posebnem stanju zavesti: je popolnoma odprt do sveta, ki ga sprejema preko svojih čutil. Otrok se ne čuti ločenega od tega, kar zaznava. Vse, kar vidi, sliši, občuti se neposredno prelije vanj in učinkuje vse do fizičnih organov. Nima še sposobnosti, da bi se distanciral od okolja. Zato je vse, kar se v otrokovi okolici dogaja in nahaja, pomembno za njegov razvoj. V središču naše pedagogike je spoštovanje otrokove individualnosti in dostojanstva. Naša velika skrb je, da otroštvo, ki je temelj vsake človekove biografije, ohranimo, varujemo in negujemo.  Cilj waldorfske pedagogike je harmoničen razvoj otrokovih fizičnih, duševnih in duhovnih sil.