Zdravje

V waldorfskem vrtcu dajemo velik pomen gibalnemu razvoju otroka.

Otroci so vsak dan na svežem zraku, ne glede na vremenske razmere (razen ob ekstremno nizkih temperaturah), saj imajo v vrtcu oblačila in obutev tako za deževno vreme kot za zimo.

Vse preveč otrok danes svoje otroštvo presedi, na primer v avtomobilu, pred televizijo ipd. Premalo tekajo, skačejo, plezajo, se gugajo, zato je njihov občutek za ravnotežje premalo stimuliran. V gibanju ne spoznajo samih sebe in raznolikosti sveta. Pomanjkljive so njihove tipalne izkušnje, zaradi premajhnega gibanja je premalo razvita njihova finomotorika.

Že v štiridesetih letih 20. stoletja je švicarski psiholog Jean Piaget v gibanju otroka prepoznal osnovo za čustven, socialni in kognitivni razvoj otroka. Kdor ne razvije svojega občutka ravnotežje, izgubi tudi čustveno stabilnost, gibalne motnje pa so povezane s počasnejšim razvojem govora. Gibanje je osnovna človekova potreba. Redno in zadostno gibanje posamezniku prinaša vrsto pozitivnih koristi skozi vsa starostna obdobja, med drugim varuje in krepi človekovo zdravje, tako telesno kot duševno. Redno in zadostno gibanje je še posebej pomembno pri otrocih in mladostnikih, saj vpliva na njihov celostni razvoj. Pri otroku, ki se bo redno in dovolj gibal, bo to pozitivno vplivalo na razvoj in zdravje kosti in sklepov, mišic, motoričnih sposobnosti (hoja, tek, skakanje, poskakovanje, preskakovanje, plezanje, metanje) ter na razvoj finomotoričnih sposobnosti, ki jih otrok potrebuje za pisanje in risanje.

Starši svojim otrokom izberejo svojega pediatra.

 

Vrtec sodeluje z:

  • Antropozofski zdravnik Dr. med. Reinhard Schwarz, Kinder- und Jugendheilkunde, Quellengasse 42, 8010 Graz, Tel.: +43 316 327017.
  • Homeopatija – Dr. Senija GRČIĆ, Trenkova 4, Zagreb, Tel.: +385 1 49 22 471, e-mail: senija.grcic@gmail.com.

 

Vrtčevska zobozdravnica:

  • Urška ROTER, dr. dent. med. (ambulanta 4), Ljubljanska 42, Maribor, Tel.: 02 720 64 33
  • Mira KRALJ, ZT tel.: 02 33 31 820